Saffransbullar med kräm i mitten

 

ca 18 st.

50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl



1. Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna.
2. Gör vaniljkrämen så länge (medans saffransmjölken svalnar).
3. Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp.
4. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget.
5. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget. Arbeta degen väl. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.
6. Forma degen till ca 18 bullar på 2 plåtar. Låt jäsa 45-60 minuter under bakhandduk.
7. Lägg över vaniljkrämen i en spritspåse med lång spets. Gör ett hål i varje bulle med fingret och spruta i en stor klick vaniljkräm i varje bulle. Vik över en flärp av degen för att täcka hålet och vänd sedan på bullen så att flärpen hamnar på undersidan.
8. Grädda i 200 grader i ca 10-12 minuter. Låt svalna något.
9. Smält lite smör i en djup tallrik i micron och pensla på bullarna. Doppa i socker!

Vaniljkräm
½ vaniljstång
5 dl mjölk
3 msk + 3/4 dl socker
6 äggulor
1 dl maizena

1. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 3 msk socker i en kastrull.
2. Rör ihop äggulor och resten av sockret med maizenan i en bunke. Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i äggblandningen och vispa den slät. Sila sedan ner resten.
3. Häll tillbaka i kastrullen. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och ställ krämen kallt.


Receptet och bilden är lånad härifrån

Kommentarer
Postat av: Sara Jonsson

Dom där såg försvinnande goda ut!

2010-12-06 @ 16:35:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0