Hur man gör sushi

Riset:

4dl grötris
6 dl vatten
1 dl risvinäger
1 dl socker
1 msk salt

Lägg riset i en sil och skölj det tills vattnet är helt klart. Tillsätt 6 dl vatten och låt riset svälla i 30 minuter. Rör om och koka upp. Lägg på ett lock och låt det sjuda på lägsta värme i ca 20 minuter. Drag kastrullen från plattan och låt stå i yttreligare 10-20 minuter. Blanda under tiden socker, vinäger och salt. Blanda försiktigt vinägerblandningen i riset.

Rullarna:

* Noriark. Finns att köpa påvälsorterade konsumaffärer eller på den lokala asiatiska matvaruaffären.
* Fyllning: avocado, krabsticks, kallrökt lax, gurka, morötter etc. Skär i lagomt tunna skivor. Krabsticks delas med fördel på längden i två halvor.
* Bambumatta att rulla med. Om ni inte kan få tag på en bambumatta att göra rullarna med så fungerar det med att klippa ut en lagomt stor bit smörpapper. Det blir lite svårare, men det går. Konsum har ibland bambumattor i sitt sortiment.

Placera ett nori-ark med blanka sidan nedåt på bambumattan. Bred ut ett cm -tjockt lager kokt kallt ris på nori-arket. Lämna en en 2-3 cm bred kant utan ris så att nori arket kan förlutas. Lägg på valfri fyllning. Rulla hårt men försiktigt fram till den fria kanten. Fukta kanten med lite vatten och rulla ihop rullen. Du kan eventuellt lägga en small rand med wasabi i riset.


Mirin - japanskt risvin

Su - vinägern som används till sushiriset

Noriblad - torkat, pressat sjögräs

Gari - inlagd ingefära, färdigköpt eller hemmagjord

Wasabi - japansk pepparrot. Finns på tub, färdig att använda eller som torkat pulver där du bara tillsätter vatten och blandar själv.

 

 Kommentarer
Postat av: Emelie

åh va sugen jag blev!

2010-04-15 @ 20:48:53
URL: http://empersson.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0